ALAMÄKIPYÖRÄILY - Mitä se on?

YLEISTÄ

Alamäkipyöräily eli DH (downhill) on maastopyöräilyn alalaji, jossa ajetaan pääasiallisesti laskettelukeskuksiin rakennettuja ja merkittyjä reittejä alas täysjousitetulla maastopyörällä. Takaisin mäen päälle päästään hissiavusteisesti tai taluttamalla.

Merkityt reitit koostuvat vaativista kivikkoisista poluista, joihin kuuluvat hyppyreiden ohella pudotukset ja kallistetut mutkat. Reittien haastavuuden takia alamäkipyöräily vaatiikin kuljettajalta hyvän yleiskunnon lisäksi monipuolisia pyöränkäsittelytaitoja.

Kuva: Kimmo Virkki

Suomessa lajin harrastajamäärät rajoittuvat muutamiin satoihin mutta esim. Keski-Euroopassa laji on todella suuressa suosiossa. Alamäkipyöräilyn maailmancupin kisat keräävät radan varrelle tuhansia ihmisiä kannustamaan suosikkejaan. Kilpailuja voi seurata ilmaiseksi netistä livenä esim. Redbull TV:n kautta.

Alamäkipyöräilyyn tarkoitetut maastopyörät ovat rakenteeltaan järeitä ja ne on tehty kestämään melkein mitä tahansa. Pyörän ominaisuuksiin kuuluvat mm. etu- ja takapäästä löytyvä n. 20cm joustomatkalla oleva iskunvaimennus ja leveät nappularenkaat. Uusien pyörien hinnat vaihtelevat 2000€ - 5000€ välillä. Hyvän käytetyn saa vähän alle tuhannesta eurosta ylöspäin.

Alamäkipyöriä valmistavat mm. Santa Cruz, Trek, Specialized, Kona, Mondraker, Scott, YT, Canyon ja Commencal.

KENELLE LAJI SOPII? KUKA TÄTÄ VOI HARRASTAA?

Parhaiten lajin aloittaminen sopii paljon pyöräileville ja siitä kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Jos pidät pyöräilemisestä maastossa, tykkäät keulimisesta ja hyppimisestä niin tämä voisi olla sinun juttusi. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa laji on koko perheen harrastus.

MITÄ SUOJAVARUSTEITA LAJISSA KÄYTETÄÄN?

Ehdottoman tärkeitä ovat Fullface-kypärä, ajolasit, suojapanssari, polvisuojat ja ajohanskat. Myös kyynärsuojien ja niskatuen käyttöä suositellaan.

MITEN VOIN KOKEILLA LAJIA?

Useista laskettelukeskuksista voi vuokrata alamäkipyöriä ja suojavarusteita pientä korvausta vastaan. Samalla pääsee näkemään mitä laji todellisuudessa on ja kyselemään detaileja harrastajilta. Lajiin liittyvää toimintaa löytyy mm. seuraavista laskettelukeskuksista:

Kokonniemi, Porvoo
 

INNOSTUIN LAJISTA, KUINKA PÄÄSEN ALKUUN? 

Ilman pyörää ja suojavarusteita hommasta ei tule mitään, joten niistä on hyvä aloittaa. Alamäkipyörän ja suojavarusteet saa ostettua käytettynä esim. Torista, Fillaritorilta tai Facebookin myyntipalstoilta. Kohtuu kuntoisten pyörien hinnat alkavat noin 800 eurosta ylöspäin.

Seuraavaksi kannattaa vierailla lähimmän laskettelukeskuksen Bike Parkissa, ostaa hissilippu ja tehdä tuttavuutta reitteihin ja lajin harrastajiin. Vaikka DH-skene Suomessa on todella pieni, ovat siinä pyörivät kuljetajat mukavaa ja avualiasta sorttia. 


ALAMÄKIPYÖRÄILYYN LIITTYVIÄ LEHTIARTIKKELEITA




SUOSITTUJA NETTISIVUJA MAAILMALTA 

 

Kommentit